A positive impact on everything we touch
Over 1800 dedicated people nationwide
Providing critical infrastructure for the UK
A positive impact on everything we touch
Over 1800 dedicated people nationwide
Providing critical infrastructure for the UK
Close

Severn Trent Water

New Laboratory Facility

X

Please fill in the form below to begin your download

Case Study PDF Download

The Church Wilne laboratory project is situated within one of Seven Trent Water’s existing water treatment facilities.  It is a steel framed construction built on piled foundations, clad with insulative panels and fitted out using materials conducive to end user requirements.  Now complete, the building is home to a mixture of laboratories, office and meeting room space and other auxiliary facilities. The laboratories were fitted out to a detailed client specification and included laboratory furniture, small power, data and conditioned environments, which also included cold room stores.  Our client uses the facility to test and monitor the quality of the water from around the region.

Key Information

Project

New Laboratory Facility

Client

Severn Trent Water

Value

£2.4m

Contract

JCT Design & Build

Delivery Business Unit

Building

Benefits at a Glance

State of the art laboratory facilities
Mechanical and electrical installations providing flexibility
An operationally efficient building

Challenges

The new development was constructed within a live operational site.  To further complicate matters, we were building adjacent an existing facility, also being upgraded, but by a third-party contractor directly employed by the client.

One of the key risks we identified early on in the mobilisation period related to the steel frame erection and how this interfaced with the third party contractors operations.  We identified that we both had craneage operations at the same time in close proximity to each other’s site.

Solution

In order to assist the client and to make the construction process and associated interfaces as safe and as simple as possible, we took the planning and co-ordination lead.  We worked with the client to ensure that our operations co-ordinated efficiently and did not interfere with their day to day operations. Where there was an unavoidable interface, we worked with the client to plan all activities in detail and then managed the operations once underway.

We adopted a similar principle with the client’s third party contractor.  We had regular progress and co-ordination meetings as the scheme progressed.  This gave rise to key planned activities, programme changes and logistics planning matters.  Through early engagement we were able to ensure both parties work interfaces progressed unhindered, ultimately de-risking health and safety, cost and overall programme issues.

Results

Through engagement with our supply chain members early in the mobilisation period, we ensured we delivered the scheme efficiently and effectively.  We also engaged early with the client and there third party contractor, again creating a collaborative working environment. This gave us sufficient time to review, plan and execute the works to maximum positive effect.  The result of this was the effective implementation of the our ‘right first time’ ethos.

Other Related Case Studies

Sirius Minerals plc

Potash Mine Highway & Enabling Works Phases 1 & 2

Highways and enabling works for a new £3.2bn polyhalite mine within the North York Moors national park. nmcn undertook a range of enabling works for the new mine, including: Tree and vegetati...

Read the case study

Stephen George and Partners

Stephen George and Partners

Stephen George and Partners commissioned nmcn to deliver their new state of the art architectural practice.  The building has been located on the final available plot within the Grove Business Park d...

Read the case study

Nottingham University Hospitals NHS Trust

Queens Medical Centre

Following the successful completion of the boiler plant upgrade project at Nottingham City Hospital, we were awarded the new plant room and medical ward fit out scheme at the Queens Medical Centre in ...

Read the case study